Zwangerschapsbegeleiding Den Haag
Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je gaat een bijzondere, maar ook spannende tijd tegemoet. Wij vinden het een voorrecht om daar een rol in te mogen spelen. In eerste instantie is het onze taak om te zorgen voor de goede gezondheid van moeder en kind. Daarnaast vinden wij het ook erg belangrijk dat jij je als aanstaande moeder op je gemak voelt en vooral geniet van je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Daarom bieden wij bij Tria Verloskundigen persoonlijke zwangerschapsbegeleiding in Den Haag.
Informatie over zwangerschapsbegeleiding
Wat doen wij?
- We letten erop of je goed gezond blijft en je ook emotioneel goed blijft voelen
- We houden in de gaten of je kindje in de baarmoeder zich goed ontwikkelt
- We geven voorlichting en advies zodat je zwangerschap normaal kan verlopen
- We zorgen voor een optimale voorbereiding op de bevalling
- We signaleren als er complicaties dreigen en schatten in of je moet worden verwezen naar een gynaecoloog (dit wordt risicoselectie genoemd)
- We bouwen een vertrouwensrelatie op met jullie, de aanstaande ouders.
De eerste afspraak
De eerste afspraak vindt plaats tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap. Tijdens deze controle zullen we je vragen stellen betreffende je gezondheid. Behalve je eigen medische voorgeschiedenis, komt ook de gezondheid van je familie aan bod. Het is daarom verstandig om na te gaan of er in je familie erfelijke ziekten voorkomen. Deze en andere vragen kan je vooraf al invullen op de vragenlijst die je na aanmelding bij ons toegestuurd hebt gekregen.
Wij zullen ook samen de uitgerekende datum bepalen en er wordt bloed afgenomen om je bloedgroep te bepalen en te onderzoeken of je bepaalde ziekten hebt doorgemaakt.
De harttonen van de baby zijn vaak pas vanaf 12 weken te horen. Bij de eerste controle zullen we daarom nog geen harttonen controleren.
Veelgestelde vragen
Het antwoord op dit soort vragen kan je vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in het dossier Zwanger en veilig werken: informatie voor werknemers.
Vervolgcontroles
Als we alle uitslagen van het bloedonderzoek en de echo binnen hebben, krijg je een zwangerschapskaart voor jezelf. Hier staan al je gegevens op. Deze kaart neem je iedere keer mee, zodat wij alle controles hierop kunnen schrijven. De zwangerschapskaart is ook belangrijk om mee te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat.
Naarmate je verder zwanger bent, zullen de afspraken frequenter op elkaar volgen. Gedurende de zwangerschap zul je ongeveer tien tot veertien keer op het spreekuur komen. Tijdens deze controles kijken we hoe het met jou en de baby gaat. Door middel van een uitwendig onderzoek voelen we aan je buik om de groei en ligging van jou kind te beoordelen en we luisteren naar de harttonen. We meten je bloeddruk en gewicht en soms is extra bloedonderzoek nodig. Natuurlijk is er ruimschoots tijd voor het stellen van vragen. Tijdens de controles zijn natuurlijk partner, maar ook broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en vrienden van harte welkom!
Wanneer er complicaties optreden, verwijzen we je naar een gynaecoloog die de situatie mee beoordeelt. Vaak moet je dan voor controle naar het ziekenhuis. Als de controle bij de gynaecoloog goed is, nemen wij de zorg weer over. Wanneer dit niet het geval is, begeleidt de gynaecoloog je verder in de zwangerschap en bij de bevalling.
Tijdens de zwangerschap bezoek je ons zo’n tien tot veertien keer; in het begin weinig, tegen het einde steeds vaker.
Onderzoeken tijdens de zwangerschap
Echo’s
Bij ons in de praktijk maken we alle echo’s zelf en werken we samen met Bovenmaas Prentaal. Tussen 10 en 12 weken willen we een termijnecho maken. Hiermee stellen we vast hoever je zwangerschap is en wat de uitgerekende datum wordt. Verder kun je kiezen voor een echo bij 13 en bij 20 weken en doen wij, indien noodzakelijk, een extra echo bij 35 weken om de groei van je kindje te beoordelen.
Bloedonderzoek
Bij de eerste afspraak nemen wij bloed bij je af. Wij laten hierbij onderzoeken of er stoffen aanwezig zijn die schadelijk zijn voor je ongeboren baby, zoals syfillis, hepatitis-B, hiv, rhesusfactor en andere antistoffen. Bij een positieve uitslag kan de behandeling tegen deze schadelijke stoffen nog tijdens de zwangerschap worden gestart. Bij 24 weken moet je nogmaals bloed prikken ter controle van je glucose en ijzer. Bij 30 tot 34 weken controleren wij nogmaals je ijzer, om te kijken of deze voor de bevalling nog hoog genoeg is.
Prenatale screening
Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om je ongeboren kind te laten onderzoeken.
Je kunt laten onderzoeken of het kind in je buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking. We noemen dit prenatale screening.
Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT niet-invasieve prenatale test.
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.
Je beslist zelf of je ze wilt.
Graag informeren wij je over de mogelijkheden van prenatale screening. Heb je tijdens uw eerste bezoek aan ons gezegd dat je meer wilt weten over prenatale screening? Dan krijg je hier een uitgebreid gesprek over (counseling).
Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl, de website over pre- en neonatale screeningen.
Bespreek samen met uw partner hoe u over screening denkt.
Vragen die u misschien kunnen helpen:
Een belangrijke vraag is of u wilt weten of uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft voordat het is geboren? Wat gaat u doen met de uitslag?
Waarom zou u de screening op down-, edwards- en patausyndroom willen? Waarom niet?
Als uw kind inderdaad down-, edwards- of patausyndroom heeft, hoe bereidt u zich hierop voor?
Hoe kijkt u aan tegen het eventueel beëindigen van een zwangerschap als uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft?
U kunt de kans hierop testen dmv:.
De NIPT
Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap.
Lees meer op: www.pns.nl
Samenwerking met het Haga Juliana Geboortecentrum
Onze praktijk is aangesloten bij het Haga Juliana Geboortecentrum (HJGC). In het HJGC werken de gynaecologen en verloskundigen van het HagaZiekenhuis, 10 verloskundigenpraktijken, 14 kraamzorgorganisaties, GeboorteHotel Haga en het Juliana Kinderziekenhuis samen voor de beste zorg. U kunt in het HJGC terecht met én zonder medische indicatie. Zowel voor, tijdens als na uw bevalling krijgt u zorg op maat.
Het HJGC is de eerste grootstedelijke Integrale Geboortezorg Organisatie (IGO) van Nederland. In de IGO werken 27 partijen intensief samen om u de best mogelijke zorg te bieden.
Bevallen in het Haga Juliana Geboortecentrum
U bevalt in een moderne verloskamer. Eventueel met een draadloos CTG. Hierdoor heeft u meer bewegingsvrijheid. Heeft u na de bevalling extra zorg nodig? Dan wordt u samen met uw baby opgenomen in een comfortabele kraamsuite.
Bevallen in het Haga Juliana Geboortecentrum
U bevalt in een moderne verloskamer. Eventueel met een draadloos CTG. Hierdoor heeft u meer bewegingsvrijheid. Heeft u na de bevalling extra zorg nodig? Dan wordt u samen met uw baby opgenomen in een comfortabele kraamsuite.
Bevallen of spoed?
Is de bevalling begonnen of heeft u spoedeisende klachten? Bel dan eerst uw eigen verloskundige: 06-52668064.
Meer informatie over HJGC
https://www.hagaziekenhuis.nl/specialismen/hjgc/
Wilt u ons helpen?
Vul dan deze vragenlijst in! https://www.surveymonkey.com/r/hagajuliana